Mixen av utdelningsaktier och fonder

Vid passiva årsinkomster på 120 000 kr börjar jag checka ut från arbetslivet så som jag känt det tidigare. Helt stängs det inte av men det öppnar helt klart för nya möjligheter. Det är runt den summan jag levt de senaste åren, vilket med hjälp av ett billigt boende och en förmåga att sätta upp en vägg mot onödig konsumtion kan ha det riktigt gott. Prioriteringar är A och O. Ett av mina bästa minnen från i år är att vandra i Colorado vilket är en makalös lyx att kunna göra.

Jag tänker mig en uppdelning i placeringarna som jag i efterhand märkt liknar hur Miljonär innan 30 har jobbat, med två tredjedelar i utdelningsaktier och en tredjedel i aktiefonder. Det innebär en hink med aktier som ska dela ut 80 000 kr och en hink med fonder där jag plockar ut 40 000 kr enligt 4%-regeln.

I skrivande stund ligger utdelningarna på 44 268 kr per år. Mer än hälften av utdelningshinken är alltså fylld! Jag siktar på att vid vårkanten 2019 casha in mellan 62 000 och 64 000 kr per år i utdelningar. Detta med hjälp av investeringar från eget sparande, återinvesterade utdelningar och ett estimat på 5% i utdelningstillväxt.

Om dessa 62-64 000 kronor får jobba på i två år och återinvesteras är de uppe i runt 68 000 kr per år. Med en utdelningstillväxt på 5% per år ligger de på runt 74 000 kr. Väldigt nära målet på 80 000 kr! Det återstår att se om 5% är lågt eller högt, utfallet skiljer sig med några tusenlappar och då får jag helt enkelt köpa mer aktier om det är för optimistiskt.

Det innebär att efter den här vintern och våren bör sätta ett större fokus på fondhinken. För att få ut 40 000 kr med hjälp av 4%-regeln är det lätträknat, en miljon i fonder behövs det. Den hinken är fylld till 15% så där finns det en del kvar att göra. Att jag börjat med att prioritera aktierna har varit ett bra sätt att lära mig om börsen, det har känts mer relevant att dyka ned i Castellums årsrapport när jag direktägt aktien än att den varit en mindre del i en fond. Så medan utdelningarna jobbar på får jag göra samma sak för att få ihop de 85% som behövs till fonderna.

Jag vet inte om Utdelningsseglaren önskar royalties för sitt upplägg på utdelningskalendern, att jag gillar den får nog räcka! Så här ser det ut bakom huven idag.


1 kommentar:

  1. Snygg utdelningskalender! En sån vill jag också ha :) Ser nu att du har den börshandlade fonden med bland aktierna, Jag planerar långvandring under 2019 och ska bo billigt i tält i minst 5 månader och leva på kapital/utdelning. Så det blir lite förpension/sabbatshalvår :)

    SvaraRadera